Zařízení bytu v rustikálním stylu. Kolik to stojí a jak ušetřit?

Hledáte-li jednoznačnou, exaktní odpověď na to, kolik stojí zařízení kompletního bytu v rustikálním stylu, musíme vás zklamat. V tomto článku nenajdete přesnou částku, ale na konci možná nějakou dostanete. Dokážeme vám totiž dát několik tipů a rad, jak ji vypočítat. Nebudou chybět ani doporučení k tomu, jakým způsobem umíte ušetřit, na co si dát pozor při výběru nábytku a co vám pomůže při boji s pokušením nakupovat impulzivně.

Nebudeme vám lhát, rustikální nábytek nepatří mezi nejlevnější, ale výsledek bude více než dostatečnou útěchou za počáteční vyšší výdaje. Nejde jen o nadčasový design, který s elegantní lehkostí překonává trendy. Takový interiérový styl se vyznačuje trvanlivostí a vysokou kvalitou, můžete si být jisti, že zařízení vám bude věrně sloužit dlouhá desetiletí.

Konečné číslo, o které bude váš bankovní účet redukován, závisí na mnoha faktorech. Když si to budete chtít vypočítat, buďte otevření, nebraňte se několika různým kombinacím a různým „definitivním“ částkám. Mohou to ovlivnit následující činitele, například:

- velikost vašeho bytu a počet místností,
- deadline, neboli konečné datum, dokdy plánujete zařizování bytu určitě dokončit,
- vaše bydliště, dostupnost obchodů, respektive možnosti přepravy od prodejce k vám domů,
- čas, který dokážete investovat do průzkumu trhu,
- využití externí pomoci, například stěhovací firmy nebo mistrů,
- potřeba drobných úprav, například malování stěn, oprava osvětlení atp.

Všechno začíná v hlavě

Současný zrychlený online svět nemá mnoho příznivců, ale jedno je třeba uznat: nakupování dnes každý může zvládnout levou zadní. Využijte této skvělé možnosti. Samozřejmě tím nechceme vyjádřit podporu impulzivnímu nakupování, právě naopak. Průzkum trhu si umíte provést za pár hodin, aniž byste opustili pohodlí vašeho domova. Navštivte různé internetové obchody, porovnejte ceny, sortiment, cenu dopravy nebo možnosti vrácení zboží. Nevyhýbejte se ani online fórům. Čtěte kriticky, ale pozorně, někdy jediná drobná informace vám dokáže ušetřit několik stovek eur.

Učte se nové věci. Čtěte odborné články, kupte si magazíny o interiérovém designu, půjčte si knihy s podobnou tématikou. Je jen na vás, kolik času a energie chcete investovat do zařizování nebo rekonstrukce svého příbytku. Avšak mějte na paměti, že čím více víte, tím více cest se před vámi otevře. Navíc orientace v daném tématu podporuje i tvořivost a kreativní řešení, ale a tyto dovednosti jsou skvělými metodami pro šetření financí. Totéž platí i na znalost terminologie. Například, „skříň z masivu“ v prohlížeči vám vyhodí mnohem levnější výsledky než „rustikální ložnice“, přitom stylově i designově jde o stejné modely, prakticky totožné.

Starý dobrý papír se starým dobrým perem

Vezměte si papír, vezměte si pero a jděte na inventuru svého domova. (Pokud se nechystáte na výměnu nábytku, ale na zařízení nového bytu, udělejte to samé, ale velmi silně zapněte svou představivost.) Přiřaďte ke každé jedné místnosti jednu sekci/stranu/kolonku na papíře. Sem napište hlavní položky, které si musíte dokoupit nebo vyměnit. Velmi důkladně zvažte, které kousky vašeho stávajícího zařízení si můžete nechat, a tedy, jestli se daná věc bude hodit do vašeho vytouženého rustikálního interiéru. Hranice je tenká, polička z dřevotřísky zdobená praskající dekorační barvou může v moderním obývacím pokoji působit romanticky, ale v rustikálním pokoji by nevzbudila tak vznešený dojem jako kvalitní TV stolek z masivu.

Pokud to budete mít hotové, vezměte si také metr. Ke každému jednomu kusu nábytku napište jeho přibližnou velikost, přitom ale nezapomeňte ani na rozměry samotného pokoje. Věnujte pozornost i detailům, například velikosti okna a stěně pod ním, úhlu dveří atp.

Buďte při tomto kroku svědomití, a berte to opravdu vážně. Takový postup je skvělou prevencí impulzivních rozhodnutí. Pomůže vám nemít na konci zařizování sklep plný zbytečností, které se k vám dostaly na základě konzumního postoje „vždyť někde toho někdy využijeme“.

Nebraňte se kouskům s příběhem

Vaše knihovna z masivu je už doma, ale nezbyly vám finance na stolek, který by se k ní dokonale hodil? Nezoufejte. Možností máte hned několik. Je jen na vás, kterou si vyberete, dokonce je můžete také kombinovat.

Nechtějte mít všechno dokonalé hned. Sice dnes jsme zvyklí na to, že musíme podávat stoprocentní výkony z jednoho dne na druhý, zkuste být trpěliví. Využijte sezónní slevy. Například, pokud zmiňovanou knihovnu si koupíte v listopadu, do ledna určitě vydržíte bez stolku. Po Vánocích se totiž všechny obchody zbavují zboží pomocí obrovských akcí, neboť potřebují připravit místo na nejnovější modely. Ale to samé platí i na léto. Tato období se opakují cyklicky, ve stejných měsících každý rok

.

Možná, že do té doby narazíte na něco podobného z druhé ruky. Online bazary skrývají úžasné poklady, ne zřídka zcela nové věci, ovšem za zlomek původní ceny. I na sociálních sítích se můžete přidat do skupin s podobným zaměřením. Trendem posledních období je tzn. SWAP, neboli výměna věcí. Toto řešení je nadmíru praktické, pokud máte mnoho zbytečností, kterých se neumíte zbavit, ale a v případě výměny starého zařízení za nové je to ideální.

Pokud ovšem nemůžete čekat a na lov po internetu nemáte kapacitu, zkuste si promyslet, jak se můžete dostat k financím co nejrychleji. Prodejte svůj málo používaný foťák, nerozbalený dron nebo starý nábytek. Může vám pomoci půjčka bez registru. Její výhodou je to, že se k penězům dostanete bez zdlouhavé administrativy, a přijdou přímo na váš účet.

Zdroj fotiek: Freepik.com