Rustikální nábytek je zajímavý a originální právě pro své nedokonalosti.

Rustikální styl bydlení: jak ho poznat a převést do praxe?

Rustikální styl bydlení upřednostňují milovníci tradic, kteří se po náročném pracovním dni rádi zakroutí do deky, zapálí si svíčku a v pohodlí si vychutnávají teplo domova. Pro velké množství kombinací a propojení s moderními styly bydlení si postupně prorazil cestu i do městských bytů. Přečtěte si, jak stále populárnější rustikální styl poznáte a úspěšně přenesete do praxe.

 

Na venkově i v městských bytech

Nadčasový rustikální styl bydlení nejvíce vynikne při otevřeném půdorysu domu, který nechává zazářit přirozeně drsnou krásu přírody přenesenou do interiéru. Setkáváme se s ním zejména na venkově. Návrat k tradicím hlásí zejména rodinné domy, chalupy, dřevěnice a horské chaty. Rustikální styl nabízí pestrou paletu různých kombinací a vynikne i ve spojení s modernějším minimalistickým stylem, díky kterému pronikl i do městských bytů.

 

Komfort a pohodlí v jednom

Klade důraz na jednoduchost a přirozenost. Přírodní materiály propojuje s komfortem tak, že z celkového zařízení vyzařuje příjemné teplo. Rustikální styl čerpá z tradice venkova. Jeho základem je kombinace dřeva, kovu a kamene, ale proto, že čerpá z konkrétních venkovských oblastí, v detailech se může lišit. Při pohledu na zařízení domácnosti v rustikálním stylu nabudete pocitu, že se v ní prostřídaly celé generace.

Hřejivé přírodní odstíny

Při výběru barev se zaměřte na přírodní odstíny. Přírodní barvou dřeva, kovu a textilií určitě nic nezkazíte. Bílou, krémovou, béžovou, světle hnědou, jemnou šedou a terakotovou si rustikální styl vysloveně žádá. K oživení můžete použít doplňky v červené, tyrkysové a zelené barvě, ale pozor. Chce to cit!

 

Nestárnoucí kombinace dřeva a kamene

Rustikální styl si vysloveně žádá prostor s velkými okny. Jako první vám do oka padnou výrazné dřevěné trámy a obklad z kamene. Obklad z kamene dokonale nahradí fototapety na zeď. Dřevo v rustikálním stylu, staré cihly nebo půvabný kámen. O charakteru místnosti rozhodujete vy. Obklad, který použijete rozhodne, jakým směrem se v rustikálním stylu vyberete. Cihla a kámen se dobře kombinuje s masivními dřevěnými policemi. U dřevěného obkladu se zaměříte na jiné doplňky. 

Nedokonalosti mění v přednosti

Povrchová úprava stěn a nábytku je matná. Nábytek zcela rovný povrch mít nemusí. Právě naopak. Rustikální nábytek je zajímavý a originální právě pro své nedokonalosti. Řemeslně opracované dřevo zdobí viditelné konstrukční prvky, panty, kování a úchyty povýšené k dekoraci. Rustikální styl spojuje praktičnost a estetičnost do jednoho celku. Masivní nábytek ozdobený vyřezávanými a malovanými ornamenty je vítán, ale nemělo by jich být moc.