Příprava palisandrového dřeva před samotnou výrobou nábytku

Kácení stromu Palisandr, respektive Sheesham wood tree, je možné už od dvacátého roku růstu samotného stromu, ale běžně se v praxi kácí stromy 100 leté a více. Kácení stromů je v Indii v některých oblastech velmi zajímavé, nejsou totiž některé firmy v Indii vybavené motorovýma pilam, jak jsme u nás běžně zvyklí, tak že jim bohatě stačí obyčejná sekera, kdy do stromu vysekávají rážku tak dlouho, dokud strom nespadne. Podívaná je to velmi zajímavá, je to jako pohled do minulosti, jak kácely stromy naši dědečkové. Nic méně proč ne? Fungovalo to dříve a funguje to tak i dodnes.

Stromy palisandru se jen nekácí, ale také sází, každá firma, každý podnik důsledně dbají na tom, aby byli nové stromky neustále vysazovány pro další a další generace.

Uvědomme si, že Indie je nejlidnatější stát světa, jejich obživa, starání o rodinu a vše co k běžnému životu patří, je odkázána na příjem živitele rodiny, tedy na muže. Nemohou mít v továrnách stroje, který udělá práci za 3 lidi, nastal by pak totální kolaps v systému, chudoba by byla vyšší, nezaměstnanost by rostla a lidé by neměli kde pracovat. Navíc si jsou velmi dobře vědomi, že ruční práce, indická manufaktura je to, co dělá masivní Indický nábytek tak žádaným a kvalitním zbožím.

Po skácení stromu, následném odsekáním větví se z kmene odřeže nebo sloupne kůra, které se nevyhazuje, ale využívá na dekorační předměty, ozdobu na svícny a jiné nejen bytové doplňky.

Ještě před samotným sušením, je kmen stromu rozpílený na samotné desky, kdy se snaží dosáhnout co nejdelších rozměrů. V praxi se setkáváme s tloušťkou prken 1,7 cm a 2,5 cm. Tyto prkna jsou následně napuštěny chemií a dávají se sušit pod tlakem na cca 30 dní. Až po této době je prkno připraveno k samotné výrobě masivního Indického nábytku.

Dřevo palisandr se skladuje v suchých zastřešených a jak by jsme u nás nazvali, stodolách. V Indii totiž továrny neboli výrobny či dílny nevypadají jak zde, jak už jsme vzpomínali, Indii je úplně jiný svět, chudý svět, nestaví tam mrakodrapy, velké továrny, obrovské sklady jak na běžícím páse. Ale na druhou stranu, lidé jsou tam vděční za to co mají, jsou rádi za práci kterou dostávají, jsou pyšní, že vykonávají práci ve stejné „fabrice“ jako dělal jejich otec, jejich dědeček. 

Samotný proces, od zasazení stromu, kácení, sušení, výrobu masivního nábytku, balení, dopravu je velmi pestrý a v některých případech velmi zajímavé, ale o tom až příště.