Palisandr jako materiál na výrobu nábytku

Vzrůst

Palisandr je krásný tropický strom, který dosahuje výšky až 25 m s průměrem kmene 30cm – 1,5 m  závislosti, kde strom vyrůstá. Mezi jeho nejznámější stromní sousedy můžeme zařadit i teak a bambus. Palisandr patří mezi velmi ceněnou komoditu, protože dosahuje většího průměru až po 100 letech růstu. Je to jedna z nejcennější a nejdražší obchodní dřeviny s trvalou hodnotou.

Původ

Existuje mnoho poddruhů palisandru, ale převážně rostou v Brazílii, Laosu, východní Indii, v Thajsku a na ostrovech Java, Pali a Ceylon.

Vzhled

Proužky světlého, žlutě krémového bělového dřeva mají purpurový nádech a jsou zřetelně odděleny od jádrového dřeva, které je středně až temně fialovohnědé s tmavým žíháním.

Barvy se pěkně prolínají a vytvářejí, pro někoho překvapivě, harmonické obrázky. Tato úžasná a přírodou daná rozmanitost exotického dřeva nenechá nikoho chladným.

Nábytek k Palisandru je jeden z mála druhů dřeva, který vypadá úžasně a funkčně i bez laku, ale po nalakování  přidává krásný barevný kontrast, který vytáhne sytost barev a zvýrazňuje přírodní tón dřeva a navíc  chrání před vnějšími vlivy jako je voda, alkohol, horký šálek čaje a mnoho dalších aspektů spojených s užíváním nábytku.

Vlastnosti

Indický nábytek z palisandru má po vysušení hustotu ca. 850 kg/m3. Sušení probíhá velmi pomalu a po vysušení se jedná o velmi stabilní dřevo. Palisandr se řadí mezi jedny z nejtěžších dřev s vysokou pevností v ohybu a tlaku. Opracování je obtížnější jak pro stroje tak pro ruční práci, protože obsažené látky v tomto dřevě silně otupují břitvy nástrojů.

Jak už bylo nastíněno, dřevo palisandru má velmi krásný vzhled a díky němu se používá hlavně na vnitřní výzdobu masivním nábytkem luxusních domů, bytů hotelových prostorů a dalších společenských nebo rodinných obydlí. Palisandr je také využíván na výrobu hudebních nástrojů a dříve na lodní paluby.

Masivní nábytek z palisandru je víc než jen spolehlivý a trvanlivý, je to krásný přírodní materiál, který je využívaný pro spokojenosti každého člověka. Místa kde palisandr roste si ho lidé váží a vědí, že nemohou jen kácet a vyrábět nábytek, hudební nástroje, dekorativní předměty a jiné, vědí, že je třeba i sázet nové sazenice pro další své generace, kdy právě při tom to činu se stává z tohoto krásného stromu nejen přírodní produkt, ale také zemědělský produkt.

Pokud se tedy rozhodnete pořídit si nábytek z dřeva palisandr, tak buďte připraveni že ten to rustikální nábytek se stane nejen předmětem úžasu, obdivu a pozornosti.

Palisandr = originalita, vkus, kvalita, luxus, netradičnost, praktičnost.