Na prvním dojmu záleží: zařiďte si stylovou předsíň

27 sekund. Prý za takový absurdně krátký čas se vytvářejí naše slavné „první dojmy“. Samozřejmě ty vůbec nemusí být věčné, jenže není jednoduché je změnit. Tento fakt je snad dostatečně silným argumentem, proč je důležité to, jak vypadá naše předsíň.

Sice jde o místnost, ve které trávíme významně méně času než v ostatních, má obrovský vliv na to, jak se budeme cítit doma po příchodu z práce. Předsíň je jako pozdrav od bytu, není jedno, jestli je vroucí s otevřenou náručí nebo chladný, odměřený a zmatečný. Navíc toto bude také první věc, kterou uvidí vaši hosté při návštěvě vašeho příbytku.

Všechno má mít své místo

Nejpodstatnější věcí je logistika úložných prostorů. A tedy to, aby jich bylo dostatek. V předsíni necháváme boty, pantofle, bundy, kabáty, šály, a ještě bychom mohli pokračovat takto dál. Ale je jich dost i takhle, a kdybychom nechali všechno pohromadě „jen tak“, vznikl by obrovský chaos. Není to praktické, navíc správná péče o oblečení a obuv vypadá úplně jinak.

Budete potřebovat tedy minimálně jednu skříňku na boty. Kabáty zabírají spoustu místa, takže v předsíni nechávejte jen ty, které se právě používají. Dobrým řešením jsou designové, výrazné ramínka, která jsou zároveň jedinečnými dekorativními prvky, i když jsou prázdná. Praktické je, pokud stěnu za nimi natřete omyvatelnou barvou, protože mokré oděvy mohou zanechávat skvrny.

Pokračujte výběrem regálů a dalších skříněk. Dejte si pozor na to, aby se rozměrově hodily do vaší předsíně, ale také k sobě. Měly by spolu korespondovat i stylově. Pokud tedy ozdobou vaší předsíně je komoda z masivu, kombinovat ji s policemi z dřevotřísky by nebylo esteticky šťastné. Vše by mělo mít své místo, také klíče od sklepa nebo bločky z nákupů. Náhodné věci pohozené na poličce vyvolají dojem nepořádku.

Optické zvětšení prostoru

Na optické zvětšení prostoru použijte zrcadla, zvláště pokud vaše předsíň není zrovna ta nejširší. Tato pomůcka sice reálně nepřidá vašemu bytu metry navíc, ale zaručeně vzbudí takovou příjemnou iluzi. Není jedno, kam je umístíte, a asi ještě podstatnější je jejich velikost. Malá zrcadla vám moc nepomohou, právě naopak. Bohužel rozbijí místnost, rozdělí už tak těsný prostor na další, ještě menší části. Takže stěny dekorujte velkými nebo středně velkými zrcadly, která chytře smažou optické hranice. Navíc, vaší předsíni mohou přidat i trochu elegantní mysterióznosti.

Další účinnou zvětšovací metodou je přivolat si na pomoc přírodu. Půjčte si od ní motivy, vzory, barvy: jednu zeď předsíně zakryjte obrazem krajiny. Tento trik bude nejefektivněji fungovat v podlouhlém prostoru, tedy pokud váš být a vchodové dveře spojuje místnost, která připomíná spíše chodbu než typickou předsíň. Pokud však krajinky nejsou vaším šálkem kávy, zkuste to samé s nápisem kurzívou. Tato druhá možnost vám dokonce nabídne skvělý prostor pro uvolnění vaší kreativity a realizaci vašich výtvarných dovedností.

Na dekorovanou stěnu můžete namontovat také police nebo malé odkládací přihrádky. Úložný prostor se jeví jako originální řešení a při jeho využívání můžete ušetřit spoustu místa. Do polic odložte knihy, magazíny nebo cokoliv jiného, ​​co vám umožní vytvořit systém. Přičemž do polic můžete schovat nepoužívané věšáky, boty, klobouky, pantofle, nákupní tašky nebo deštník. Ušetříte tak opravdu hodně místa.

Jak na miniaturní síně?

O síle zrcadel jsme si povídali už výše. Máme ale v zásobě další triky, které vám pomohou otevřít prostor a zvětšit předsíň, ale zároveň ušetřit místo i reálné, nejen opticky. V první řadě najděte multifunkční kousky nábytku. Populární jsou například takové skříňky na obuv, které slouží zároveň k sezení.

Hodně udělá i správné osvětlení. Pokud ve vaší předsíni vládne přirozené světlo, patříte ke šťastné menšině. Malé chodbičky obvykle nemají okna, zdroj světla tedy musí být jiný než slunce. Naštěstí požadovaného přirozeného efektu můžete dosáhnout i lampami. Čím více jich je, tím je to lepší. Namísto jediného lustru vsaďte raději na bodová světla. Nebojte se ani světelných řetězů, které navíc vyčarují velmi domáckou a unikátní atmosféru.

Nemusíte mít žádné speciální znalosti o interiérovém designu, aby vám bylo jasné, že tmavé odstíny zmenšují. Právě proto preferujte světlé barvy, a to platí pro všechny elementy, nejen stěny. Bledé skříně, bledé poličky, bledý koberec, to vše dokáže přidat několik centimetrů místnosti navíc. Pokud by to na vás působilo mdle, přidejte dekorace vyrobené z přírodních materiálů nebo 1-2 křiklavé prvky.

Komfortně iv předsíni

Ten kus nábytku, který ve většině českých síní chybí, je „něco k sezení“. Přičemž jde o docela logický doplněk. Rustikální lavice, stylový taburet nebo designové křesílko dokáže zútulnit vzhled prostoru, nemluvě o praktičnosti. Neměl by to být ale nahodilý výběr, jako například židle navíc z jídelní sestavy. Pořiďte si model, který svým designem bude opravdu ozdobou první místnosti vašeho bytu.

Předsíň jako úvodní kapitola

Již na začátku tohoto článku jsme zdůraznili to, že předsíň je klíčová v tom, jaký dojem si o vašem bytě vytvoří návštěvy. Při jejím zařizování tedy myslete na to, co by měla tato místnost komunikovat, jakou atmosféru má vyzařovat, a samozřejmě by měla být v souladu s interiérovým stylem vládnoucím ve zbytku vašeho bytu. Například, pokud všechny vaše pokoje jsou útulné, převládají v nich teplé barvy a přírodní materiály, namísto šedých kachliček se do vaší předsíně bude hodit dlažba imitující dřevo. A platí to i opačně, samozřejmě. Dnes už opravdu není problém najít různé styly podlah, dlažeb, kachliček a další stavební prvky, které se vám při zařizování nebo rekonstrukci předsíně určitě sejdou. Hledejte usilovně a jednejte směle.

Zdroj fotiek: Freepik.com