Jak zařídit dílnu či garáž? V první řadě prakticky a funkčně, ale také stylově

Přestěhovali jste se do rodinného domu a těšíte se na vlastní garáž přímo u vašeho vchodu? Nebo byste rádi na svém dvoře postavili novou dílnu? Možná jste se rozhodli konečně po dlouhých letech vyklidit zahradní domek, který se využívá pouze k uskladňování různých harabur. Máme pro vás několik užitečných, ale jednoduchých tipů, jak to udělat rozumně, prakticky, a v neposlední řadě i stylově.


Bezvadný základ je polovina úspěchu

Ať už se chystáte na zařízení garáže nebo dílny, prvním krokem je získání čistého základu. To neznamená jen umytí podlahy, i když, samozřejmě, tento proces je také nezbytný. Když stojíte před rekonstrukcí již existující a dlouhodobě využívané místnosti, bude to trochu zdlouhavější, ale nezoufejte, útěchou bude přehledný systém a plně funkční prostor.

V první řadě, vyneste všechno na dvůr. A když říkáme „vše“, myslíme to opravdu vážně. Měli byste získat stoprocentně prázdný interiér garáže nebo dílny, takže zevnitř odstraňte i police a skříně. Je to důležité z různých důvodů. Jednak budete mít možnost na revizi stěn a podlahy, na jejich opravu a následný úklid. Kromě toho, inventura jednotlivých předmětů bude takto snazší a efektivnější. No a není zanedbatelným hlediskem ani to, že získáte nový pohled na místnost, její rozložení a využitelnost. Možná, že vás napadne lepší logika uspořádání věcí, navíc vám to pomůže is novým designem. Ale o tom, proč je estetické hledisko důležité iv případě vysloveně praktické části vašeho domova, vám prozradíme více v jiné části tohoto článku.

Před selekcí předmětů se pusťte do opravy místnosti. Pravděpodobně se neobejdete bez „mokrých“ opatření (malování stěn a/nebo pečlivé umytí podlahy) a zařizovat byste měli jen stoprocentně suchý prostor. Začněte s odstraněním prachu a špíny iz těch částí, které byly dosud skryty. Následuje revize poškození, jejich oprava, malování stěn nebo jejich otření a čištění podlahy. Berte to vážně, používejte vysavač i mop.

Mezitím by měla probíhat třídění věcí. Rozdělte je na 3 kategorie:

    - potřebné,
    - poškozené/na vyhození,
    - nepotřebné, ale nepoškozené
.

U první kategorie buďte opravdu nekompromisní. Garáž nebo dílna v mnoha domácnostech slouží jako sklad nepoužívaných a zbytečných věcí, kam se předměty dostávají podle hesla „možná jednou“. Nemělo by to být takhle. Jen proto, že se jedná o neobydlené kouty, měly by být funkční, praktické, a to bez přehlednosti nepůjde. Pořádek vám ušetří mnoho stresů, času a dokonce i peněz.

To, co je poškozeno, buď opravte nebo vyhoďte. Udělejte to ekologicky, větší položky byste stejně neměli vyhodit do popelnic na komunální odpad, ale odnést na sběrný dvůr. V případě potřeby využijte vyklízecí služby.


Pokud narazíte na věci, které jsou plně funkčně, ale nepotřebujete je, máte různé možnosti, jak se jich zbavit. Umíte je prodat prostřednictvím sociálních sítí a online bazarů. Pokud se jich chcete zbavit co nejdříve i bez nároku na odměnu, zeptejte se svých známých nebo si stáhněte nějakou aplikaci pro darování věcí za odvoz.

Police nebo skříně?

Je to jen na vašich osobních preferencích, jak se rozhodnete. Skříně se vám mohou jevit jako lepší řešení tehdy, když se vaše garáž nebo dílna otevírají směrem na ulici nebo k sousedům. Diskrétně zakryjí váš majetek, navíc jej ochrání i před prachem. Police však mnohým vyhovují víc kvůli lepší přehlednosti a jednodušší manipulaci. Při té druhé možnosti se vám jistě sejdou i krabice a úložné boxy, zejména na drobné předměty a pomůcky. Ty označte etiketami se seznamem položek, které se v nich nacházejí.

Dejte si záležet na tom, aby to byly kvalitní kusy nábytku. Možná, že police z masivu byste využili spíše na knihy v obýváku, avšak mohou být ústřední a praktickou ozdobou i garáže nebo útulné dílny. Dřevěné předměty se vyplatí přetřít exteriérovým lakem. Jelikož se jedná o místnosti, které nebývají vytápěné, do určité míry jsou vystaveny vlivům počasí, ať už jde o deštivé dny nebo velké mrazy.

Police a skříně samozřejmě nejsou jedinou možností pro skladování. Pusťte svou kreativitu na svobodu, zavěste své kolo na zeď, umístěte dřevěné nástroje do přívěsných košíků nebo vytvořte magnetické povrchy na kovové předměty. Dokonce i vnější stěny nabízejí příležitost k vytvoření úložného prostoru. Stačí namontovat pevnou tyč nebo mříž a hned jste získali nový držák na zahradní nářadí.

Přesné místo pro každou položku

Představte si svoji novou přehlednou garáž s čistou podlahou. Pokušení položit pneumatiky „jen tak na zem“, opřít tenisové rakety o krabici s čistícími prostředky nebo umístit poloplné nádoby se zeminou pod nejnižší polici bude velké. No nedělejte to. I když nic ze zmíněných věcí pořádek nezkazí, měli byste postupovat vždy podle pravidla „vše má své místo“. Takto se jednak vyhnete tomu, aby se z vaší dílny opět stal chaotický sklad, jednak to snižuje riziko poškození (i hodnotnějších) předmětů.

Není jedno ani to, co kde přesně bude uloženo. Při uspořádání předmětů postupujte podle jednoduchého principu: po ruce a na očích mějte to, co nejčastěji používáte. Postupujte od středu. Čím frekventovanější něco potřebujete, tím blíže by měl být ke středu místnosti a podle toho jděte dále postupně. Čili ty nejméně používané věci budou na zadních a pravděpodobně nejvyšších policích, možná ukryty za nějakými jinými objekty.

Údržba vám ušetří peníze

Jak souvisí údržba se zařizováním garáže nebo dílny? Měli byste myslet dopředu a rekonstrukci nebo zařízení těchto místností udělat tak, aby péče o pořádek a čistotu, jakož i prevence poškození byla v budoucnu snadno proveditelná. Užitečnost exteriérového laku jsme zmínili již výše, při výběru nábytku. Ale i stěny by měly být chráněny proti nepříznivým meteorologickým vlivům, stejně tak i podlaha. Použijte proto kvalitní barvy, ideální exteriérové, které disponují vlastnostmi jako mrazuvzdornost nebo voděodolnost. Mnohé jsou také antibakteriální a protiplísňové.

Přítomnost plísní kontrolujte pravidelně. Pokud se nějak do garáže nebo dílny dostane voda, ihned ji odstraňte. Větrejte často, a to samozřejmě zejména v suchém počasí. Skladování věcí citlivých na vlhkost může zvyšovat riziko vzniku plísní, jako například posypová sůl nebo hnojivo.


Design je důležitý

Kdo by už myslel na design při zařizování garáže nebo dílny? Tedy, možná si umíte vzpomenout na dekorace našich dědečků v podobě nástěnných kalendářů nebo plakátů, ale v tomto případě máme na mysli něco jiného. Dejte si záležet na tom, aby i interiér mimo hlavní obývací část vaší domácnosti byl útulným prostorem. Masivní nábytek je jednak stabilnější a funkčnější, ale i lépe motivuje ke kutilství nebo jiným pracím. Barevné stěny nebo motivy vytvořené kvalitním nátěrem vykouzlí přátelštější atmosféru, která příjemně překvapí i náhodné návštěvy. Dílna by měla být vaším kreativním útočištěm, a když se to stane, i pravidelná údržba bude pro vás samozřejmostí, nikoli otravnou povinností.