Jak pečovat o masivní nábytek?

Masivní nábytek není oblíbený jen kvůli jeho vzezření, ale vyniká i trvanlivost. V této disciplíně je nábytek z masivu opravdový vítěz. Vše, co má být vydržet však potřebuje péči. V tomto článku se dozvíte, jak se správně postarat o váš krásný masiv, ať už jde o stůl, masivní postel nebo cokoli jiného.

Teplota a vlhkost prostředí hrají důležitou roli

Dřevo je velmi náchylné na jeho okolní teplotu a vlhkost, proto při vysoké vlhkosti lze očekávat rozpínání nábytku, což ho z dlouhodobého hlediska poškozuje. Při příliš nízké vlhkosti nastává přesný opak, který není o nic příjemnější. Scvrkávanie dřeva je vážný problém, kterému je nejlépe se vyhnout.
Ideální vlhkost je mezi 50-60% a nejvhodnější teplota je okolo 20 ° C.

Voda poškozuje!

Speciální pozornost byste měli věnovat rozlité vodě na povrchu masivu. Pokud není v krátké době odstraněna, začne aktivně narušovat dřevo a poškozovat jeho povrch. Tato poškození jsou velmi těžko odstranitelné, proto jim raději předejděte.

Ošetření je základ

Na začátek musíte zvolit správný druh přípravků a tak můžete učinit podle povrchu.
Povrch je nejčastěji:
a) voskovaný
b) lakovaný
c) olejovaný
 

Voskovaný povrch masivu:

Když na to jdete logicky, na voskované povrchy je nejlepší použít přípravky obsahující vosk. Ten obnoví tloušťku voskové vrstvy, která efektivně chrání povrch masivního nábytku. K tomu dodává vosk i estetickou funkci. Díky němu působí nábytek novější a krásnější.

Lakovaný masiv:

Lak je dlouhotrvající ošetření, proto je třeba pouze pravidelně odstraňovat prach, popřípadě používat prostředky na lesk dřeva. Tyto produkty zvýrazňují i ​​barvu a texturu dřeva, což oživuje celý kus nábytku.

Olejovaný povrch:

Vřele se doporučuje lakování, což je vynikající způsob ochrany nábytku. Na rozdíl od předešlých možností, olej proniká hluboko do dřeva a chrání ho i zevnitř, není jen zvenčí. Vosk i lak vytvoří pouze ochrannou vrstvu na povrchu masivu, přičemž olej chrání celé textury dřeva před vlhkostí, teplotou, škůdci i mechanickým poškozením, jako jsou škrábance.

Nyní už víte, jak správně ošetřit vaše krásné masivní stoly, postele nebo cokoli jiného. Pokud však stále nemáte žádný masivní nábytek, doporučujeme mrknout na naši aktuální nabídku a vybrat si například jednu z našich masivních postelí, které opravdu stojí za to.