Rodinný krb současnosti: jídelna. Tipy, jak ji zařídit stylově a prakticky

Při zařizování našich domovů věnujeme spoustu pozornosti designu kuchyně, útulnosti ložnice, komfortu obývacího pokoje, udržitelnosti koupelny. Ale často zapomínáme na to, že mít samostatnou jídelnu nebo jídelní kout oddělenou alespoň symbolicky od ostatních částí místnosti je úžasný nápad. Pokud je zařízená komfortně a přitažlivě, stane se dějištěm rodinných setkání plných příjemných vůní, úžasných chutí a společných chvil.

Přesné místo je klíčové

Jídelna je obvykle propojena s jinou místností, ne zřídka je jen vyhrazeným koutem kuchyně nebo obývacího pokoje. Pokud patříte mezi ty šťastlivce, kteří si mohou dovolit zařídit si ji v samostatném pokoji, můžete se těšit na každodenní stravování ve velmi nevšední atmosféře. Bez ohledu na to, do jakého stylu je oblečená, samostatná jídelna má vždy jakýsi slavnostní nádech. Bude to obzvláště citelné během oslav s hosty.

Praktickou výhodou jídelny oddělené od kuchyně je vyloučení pachů vznikajících během vaření. Nenabídne se vám ani pohled na kuchyňskou linku nebo dřez plný špinavého nádobí. To může být extrémně užitečné při spěchu během přípravy na hostinu. Nemusíte ztrácet čas na úklid, stačí zavřít dveře. Avšak přesně tento benefit bývá i důvodem toho, proč si mnozí u samostatné jídelny zařídí ještě navíc i koutek k jídlu v kuchyni, alespoň k rychlé snídani nebo večeři. Stolování je tak rychlejší i úklid stolu a přenos věcí do dřezu nebo myčky nádobí.

Oblíbeným řešením je umístění jídelního stolu ve stejném prostoru, kde se nachází obývací pokoj. Toto řešení vylučuje pohled do kuchyně podobným způsobem jako v samostatné jídelně. Budete tak moct krásně propojit společné rodinné aktivity se stravováním. Na případné hosty to bude mít vliv uvolňující a oslavy budou moci probíhat v jediné místnosti. Při samotném návrhu a zařizování ale budete muset být kreativnější. Toto řešení vyžaduje i větší míru logistiky, abyste měli na všechno dostatek prostoru.

Nejpraktičtějším a nejběžnějším řešením je umístit jídelní stůl do kuchyně. Získáte tím další úložný a pracovní prostor pro vaření. Navíc, prostření a úklid stolu lze provést během několika vteřin.

Jeviště hlavního děje: stůl

Centrem a zároveň nejdůležitějším kouskem nábytku jídelny je jídelní stůl. První a nejdůležitější otázka, kterou si při jeho výběru musíte položit: jakou roli hraje jídelní stůl ve vašem životě? Pomůže vám, když si odpovíte i na následující: jak frekventovaně jej budete používat? Kdy, v jakých částech dne? Kolika lidem bude sloužit? Budete jej používat i pro kuchyňské práce nebo jen výhradně pro stravování? Jaké typy a jaké množství jídel bude muset zvládnout?

Umístěte jej na takové místo, abyste měli dostatek volného prostoru pro chytré stolování a servírování. Není vzácným řešením mít kuchyňský stůl na jedné straně místnosti, klidně i přímo u zdi. V případě návštěvy s větším počtem lidí ho pak umíte odtáhnout a přiložit k němu více židlí.

Co se týče formy jídelního stolu, můžete si vybrat, zda bude kulatý nebo obdélníkový. Ten kulatý je praktičtější proto, že nabízí více pohodlných a plnohodnotných míst. Navíc se více hodí do neformální atmosféry, protože nikdo nesedí v čele stolu. Na druhé straně z pohledu umístění to budete mít snáze s takovým modelem, který dokážete umístit do rohu, tedy obdélníkový nebo čtvercový. Tvar na kvalitě nic nemění, jídelní stůl z masivu vám bude spolehlivě sloužit dlouhá desetiletí, navíc vás potěší i nadčasovým vzhledem.

Samozřejmě stejně důležitým aspektem při výběru jídelního stolu je i to, zda se bude hodit do vašeho domova. V současnosti je zajímavější sestavit design bytu dle vlastní kreativity, po kouscích, klidně od jiných výrobců i prodejců. Dokonce i míchání různých interiérových stylů je dnes trendy, akorát to vyžaduje opravdu silný cit pro estetiku. Pokud takovou dovedností nedisponujete, nezoufejte. Vaší záchranou budou jídelní sestavy z masivu. Působí elegantně a můžete se spolehnout na to, že vytvoří vznešenou a zároveň i útulnou atmosféru. Inspirujte se kvalitními modely na naší stránce (Furniture-nabytek.cz). Okouzlí vás rustikální graciózností a nadčasovým vzhledem.

Sedněte si pohodlně

Zásadní otázkou je také správný výběr židlí. Pokud si nekoupíte kompletní jídelní sestavu, věnujte dostatečnou pozornost tomu, aby se hodily k jídelnímu stolu z hlediska estetiky, pohodlí i praktičnosti. Dbejte na velikost, aby mezi koleny sedících a stolovou deskou byl dostatečný prostor. Křesílka mohou být komfortnější alternativou, ale vyžadují mnohem více prostoru. Může se stát, že je nebudete moci zasunout pod stůl kvůli loketní opěrce, ale a omezují i ​​počet lidí, kteří mohou být najednou u jednoho stolu.

Pokud máte k dispozici opravdu málo místa, můžete použít i skládací židle, i když obvykle nejsou příliš pohodlné. Jelikož však po tomto typu židlí je velká poptávka, v obchodech se začínají objevovat stále krásnější modely. Místo vám mohou ušetřit také barové židle. Po použití lze zasunout pod stůl nebo spíše pult, ale bez opěrky nohou jsou opravdu nepohodlné.

Když se stravujete v obýváku, židle slouží pro více účelů. V takovém případě bude rozumné pořídit si takové, které mají pevnou opěrku zad, ale přitom nejsou příliš obtížné.

Pod světlem je nejkrásnější jídelní stůl

Dobře vybraná lampa a osvětlení v optimální síle mají mnohem větší zásluhu na celkovém vzhledu jídelny, než byste si to mysleli. Základem by měl být lustr přímo nad stolem. Ideální je to, máte-li k tomu ještě různé jiné možnosti, které budete využívat podle situace, nálady, počtu osob a typu stravování. Vždyť není jedno, zda zapínáte světlo k romantické večeři nebo osvětlujete společenskou hru v obklopení deseti sklenic a misek s různými drobnými občerstveními.

Nezapomeňte ani na světelné doplňky. Svíčky by v jídelně neměly chybět. Světelné řetězy dokáží pozvednout atmosféru letních večerů při lehkém víně a jsou nevynechatelným elementem oslav romantických výročí. Vždy byste měli být připraveni na narozeninové žury, kvalitní party výzdoba je trvanlivá a použitelná na více akcích.

Zdroj fotiek: Freepik.com